Tol

Om door het Panamakanaal te mogen varen moet tol betaald worden. De hoogte van de tol wordt bepaald aan de hand van de capaciteit van het schip. Gemiddeld wordt er $45.000,- betaald per doorvaart, maar dit kan oplopen tot meer dan 360.000 dollar. De grotere schepen worden in de sluis ook begeleid door soms wel 10 karretjes op de wal waar de trossen aan vast gemaakt zijn. Elk karretje kost $800,-.
Ga je als klein schip door het kanaal dan moet je zorgen dat je vier zogenaamde 'linehandlers' aan boord hebt. Dit i.v.m. de sluizen (6 in totaal) waar je doorheen moet en waar je 32 meter de diepte in gaat met je schip. Elk schip krijgt minimaal één pilot mee aan boord, voor de grotere schepen zijn dit soms wel 16 mensen. De kapitein van het schip wordt geacht voor al deze mensen eten, drinken en een slaapplaats te verzorgen.
De laagste tol die ooit betaald werd, was door de Amerikaan Richard Halliburton die in 1928 zwemmend door het kanaal ging. Hij betaalde 36 cent en deed er tien dagen over.